Μια «διαφορετική» αγορά φυσικού αερίου

Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ. (ΔΕΣΦΑ) ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Περίπου 11 χρόνια μετά την ίδρυση του ο ΔΕΣΦΑ πωλήθηκε προ ημερών στην  κοινοπραξία των Snam, Enagas και Fluxys.

Ο ΔΕΣΦΑ ήταν «πολύφερνος νύφη» για τους επενδυτές όχι μόνον διότι έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε «πύλη εισόδου» φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων, κάτι που σχετίζεται και με τις εξελίξεις με τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ), τον προωθούμενο «κάθετο άξονα» και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Αλλά και το γεγονός πως η χονδρική και λιανική αγορά αερίου στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη ώριμες και κρύβουν μεγάλες ευκαιρίες για τους δραστηριοποιούμενους σε αυτές, δείχνει και το γιατί εκδηλώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κατά την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα 2,9 δισ. κυβικά μέτρα πωλήσεις φυσικού αερίου το 2015, ήδη εφέτος  η αγορά του αερίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. κυβικά μέτρα πωλήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως οι βασικοί παίκτες τόσο στη χονδρεμπορική αγορά όσο και στην προμήθεια έχουν πολλαπλασιαστεί και δεδομένων των αλλαγών που θα επέλθουν στη ΔΕΠΑ, οι εκτός ΔΕΠΑ παίκτες στην λιανεμπορική αγορά θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την παρουσία και τα μερίδιά τους.

Να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την ιταλική ΕΝΙ για το μερίδιό της στη ΖeniΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) και στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης–Θεσσαλίας ολοκληρώθηκαν , ενώ οι συζητήσεις με τη Shell για το μερίδιό της στις εταιρείες ΕΠΑ Αττικής (προμήθεια αερίου) και ΕΔΑ Αττικής (δίκτυα αερίου) είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως πέραν της λιανικής, μέχρι πρότινος η ΔΕΠΑ ήταν ο κυρίαρχος παίκτης και στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, καθώς από αυτή περνούσε το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών αερίου στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτό άλλαξε καθώς επιχειρήσεις όπως η Μυτιληναίος, που δραστηριοποιείται στην αγορά αερίου, προχώρησαν σε απευθείας συμβόλαια με ξένους προμηθευτές και το ίδιο κάνουν και άλλες εταιρείες.

Σύμφωνα με τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών θα υπάρξει διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ στα δύο, με μια εταιρεία να αποκτά τα δίκτυα και μια άλλη την εμπορία και με το Δημόσιο να διατηρεί μεγαλύτερο ποσοστό στην πρώτη και μειοψηφικό στη δεύτερη.

(CNN Greece)

ECO & Ενέργεια

Μπορεί επίσης να σας αρέσει