Θ.Κιτσάκος: Το φυσικό αέριο αιχμή του δόρατος της ελληνικής ενεργειακής διπλωματίας

Το φυσικό αέριο πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος στην ενεργειακή διπλωματία της χώρας μας, υποστήριξε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος από το βήμα της εκδήλωσης «Γεωπολιτική Οικονομία και Ενέργεια στην Περιοχή» που διοργανώθηκε από το ΙΔΙΣ.

 

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και στις εξελίξεις που σημειώνονται στην περιοχή. Τόνισε σχετικά ότι «η γειτονιά μας είναι μια ιδιαίτερη γειτονιά» και υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης της ενεργειακής διπλωματίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί η παρουσία της χώρας στη διεθνή σκηνή.

 

Παράλληλα, μίλησε για τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία πλέον υποστηρίζει περισσότερο μικρομεσαία ενεργειακά σχέδια και όχι τεράστια, φαραωνικού χαρακτήρα έργα, όπως ήταν η τάση παλαιότερα. Ο κ. Κιτσάκος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα έργα που συζητώνται σήμερα είναι «ασύμμετρα υψηλής έντασης κεφαλαίων», ενώ σε κάθε περίπτωση η γεωπολιτική θεώρηση των πραγμάτων θα πρέπει να συμβαδίζει με την επιχειρησιακή επάρκεια και τη βιωσιμότητα του κάθε σχεδίου, προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος έφερε ως επιτυχημένο παράδειγμα τον αγωγό ΤΑΡ.

 

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Κιτσάκος τόνισε ότι «η Τουρκία παίρνει σήμερα το χρυσό μετάλλιο ως σύνδεσμος της Ευρώπης, είτε μας αρέσει, είτε όχι», λόγω του κεντρικού ρόλου που παίζει στην ανάπτυξη του Νοτίου Διαδρόμου. Για την Ελλάδα είπε πως «εμείς διαθέτουμε ένα πολύ καλό οικόπεδο. Φτάνει αυτό; Όχι, διότι πρέπει να το διαχειριστείς σωστά μέσω της ενεργειακής διπλωματίας».

 

Σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΠΑ, ανέφερε πως «στόχος μας είναι τόσο η βόρεια, όσο και η οριζόντια όδευση» στη μεταφορά του φυσικού αερίου. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας το να συμμαχήσει με ισχυρούς παίκτες που να έχουν ανάγκη για φυσικό αέριο και για εναλλακτικές οδεύσεις στην προμήθειά του. Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Κιτσάκος έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία με την ιταλική Edison για το σχέδιο Poseidon, το οποίο προβλέπεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο προς την Ιταλία μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.

 

Από εκεί και πέρα, ο κ. Κιτσάκος αναφέρθηκε στη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού IGB και χαρακτήρισε το τερματικό LNG της Ρεβυθούσας ως «ασημικό της χώρας», δεδομένης της σημασίας του για την ενεργειακή ασφάλεια. Όπως πρόσθεσε, η Ρεβυθούσα θα έχει από το 2017 μια χωρητικότητα της τάξης των 6 δις. κ.μ. Τέλος, σε ότι αφορά τους αγωγούς, ο κ. Κιτσάκος χαρακτήρισε τον East Med ως ένα βιώσιμο έργο που θα ενώσει τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου με την Ευρώπη στο μέλλον.

 

Ολοκληρώνοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας γεωπολιτικά και ενεργειακά θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα: Πρώτον, ως χώρα διέλευσης με την ανάδειξή της σε κόμβο. Δεύτερον, ως χώρα προορισμού του αερίου, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση στο εξής. Όπως δήλωσε, φέτος παρατηρείται αύξηση της τάξης του 35% στην εγχώρια κατανάλωση. Και τρίτον, μέσω της ανάδειξης των ιθαγενών πηγών ενέργειας, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες και οι ΑΠΕ. «Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι το να σταθούμε ξανά στα πόδια μας», κατέληξε ο κ. Κιτσάκος, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των τελευταίων ετών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει