Κυρίαρχος ο ρόλος του ελληνόκτητου στόλου πλοίων μεταφοράς LNG

Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό ξεχωρίζει η αύξηση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο η οποία αναμένεται τα επόμενα 20 χρόνια να εκτοξευθεί όπως εκτιμούν οι οικονομικές αναλυτές.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκδοση «World Energy Outlook 2016» της «International Energy Agency (IEA)» η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξάνεται κατά 1,5% ετησίως έως το 2040 και η συνολική κατανάλωση από το 42% θα φθάσει στο 53%.

Η δια θαλάσσης μεταφορά αερίου είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και ελληνικός εφοπλισμός όχι μόνο έχει δημιουργήσει στόλους με πλοία μεταφοράς LNG αλλά συνεχίζει να τους ενισχύει. Οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες ελέγχουν σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο με πλοία LNG Carriers πίσω από τους Γιαπωνέζους.

Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνικών συμφερόντων στόλος αποτελείται από 69 πλοία στο νερό και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τον γιαπωνέζικο ο οποίος διαθέτει 76 πλοία. Επίσης οι Έλληνες έχουν σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για επιπλέον 24 LNG με την παραλαβή των οποίων η δύναμη του ελληνόκτητου στόλου με πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα εκτοξευθεί στα 93 σύμφωνα με τα στοιχεία της Maritime Information Srervices (MIS).

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπάρχουν ήδη δύο ελληνικών συμφερόντων εταιρείες με πλοία μεταφοράς αερίου. Πρόκειται για την Gaslog του Πήτερ Γ. Λιβανού και την Dynagas LNG Partners του Γιώργου Προκοπίου.
Έλληνες πλοιοκτήτες κατά καιρούς απλώνουν το στρατηγικό τους χάρτη για το θέμα του LNG. Ο Γιάννης Αγγελικούσης, από τους ισχυρότερους έλληνες πλοιοκτήτες που δραστηριοποιείται και στον τομέα του LNG επεσήμανε πρόσφατα ότι διακρίνει ευκαιρίες στον τομέα των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου: «Είναι ένας τομέας πιο φιλικός προς το περιβάλλον, που προσελκύει υψηλότερης ποιότητας ναυλωτές. Είναι ένας τομέας όπου, λόγω της τιμής, είναι δύσκολο για πολλούς να μπουν».

Η GasLog του Πήτερ Λιβανού σε ανακοίνωσή της προς το αμερικανικό χρηματιστήριο όπου είναι εισηγμένη, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «οι προοπτικές για ζήτηση LNG carriers με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα παραμένουν θετικές.Συνεχίζει να παρατηρείται προσφορά για πολυετείς ναυλώσεις. Τα πλοία αναμένεται να αξιοποιηθούν σε νέες διαδρομές, καθώς κατασκευάζονται νέες υποδομές υγροποίησης αερίου για τα επόμενα χρόνια. Η νέα παραγωγή θα απαιτήσει επιπλέον πλοία για τη μεταφορά στις αγορές».

Ο Νίκος Π. Τσάκος, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά Tsakos Energy Navigation με αφορμή την παραλαβή του υπερσύγχρονου LNG Maria Energy από ναυπηγεία της Ν.Κορέας επεσήμανε: «Η παραγγελία δόθηκε το 2014, σε μία εποχή που η αγορά του φυσικού αερίου άρχισε να έχει καθοδική πορεία λόγω του φθηνού πετρελαίου. Η δική μας στρατηγική είναι να αναπτυχθούμε στον κλάδο αυτό, στον οποίο πιστεύουμε. Και τα δύο πλοία μας, το «Neo Energy» που ναυπηγήθηκε το 2007 και το «Maria Energy», ναυλώθηκαν με επιτυχία πριν την παραλαβή τους από τα ναυπηγεία. Η ΤΕΝ εξετάζει προτάσεις για τη ναυπήγηση και άλλων LNG» και προσέθεσε: «Στόχος μας είναι, μετά την επιτυχημένη ναύλωση των LNG, να συνεχίσουμε και έως το 2020 να προσθέσουμε άλλα τέσσερα τέτοιου τύπου πλοία στο στόλο της εταιρείας. Και αυτό γιατί βλέπουμε ότι το φυσικό αέριο εξελίσσεται σε σημαντικό παράγοντα για τις θαλάσσιες μεταφορές. Τα LNG είναι σήμερα όπως ήταν τα δεξαμενόπλοια την δεκαετία του ΄50 και στις αρχές του ΄60 όταν υπήρχαν λίγοι παίκτες που είχαν τα πλοία τους σε μακροχρόνια ναύλωση. Το club των πλοιοκτητών LNG είναι σχετικά μικρό και η παρουσία των Ελλήνων σε αυτό δυναμώνει συνεχώς».

ECO & Ναυτιλία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει