Φυσικό αέριο στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές

«Η αγορά του αερίου θα μεγιστοποιηθεί γρηγορότερα από ότι περιμέναμε», σημείωσε ο κ. Θεόδωρος Τερζόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ,  μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο Athens Energy Gas Forum του ΤΕΕ.

 

Ο κ. Τερζόπουλος σημείωσε ότι προχωρά η ενεργοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου σε τρεις περιφέρειες της χώρας (Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) και με βάσει το εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, η εταιρεία θα αναπτύξει δίκτυα διανομής σε 18 πόλεις την περίοδο 2018-1022. Οι ενδιαφερόμενες τρεις περιφέρειες έχουν εκδώσει προσκλήσεις για χρηματοδότηση έργων μέσω του ΠΕΠ ΕΣΠΑ ( 74 εκατ. ευρώ) και βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

 

Αναφερόμενος στο όραμα της εταιρείας ο κ. Τερζόπουλος υπογράμμισε ότι με το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ στις τρεις περιοχές όπου υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση θα δημιουργηθούν πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας και κίνητρα για την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα (θα επαναλειτουργήσουν γραμμές παραγωγής της ελληνικής λεβητοποιίας, θα ενισχυθεί ο τομέας εμπορίου κλπ). Παράλληλα, η μείωση του ενεργειακού κόστους στις συγκεκριμένες περιοχές ανέρχεται στα 2,2 δις ευρώ με βάσει τα αποτελέσματα των μελετών.

 

Φυσικό αέριο στα νησιά

 

Αναφερόμενος σε μεταγενέστερα πλάνα της επιχείρησης, ο κ. Τερζόπουλος ανακοίνωσε ότι από έρευνες αγοράς που εκπονήθηκαν προέκυψε ότι τα δίκτυα μπορούν να επεκταθούν επικουρικά τα δίκτυα στη νησιωτική Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι κάποιοι έμποροι θα φέρουν αέριο στα νησιά για να λειτουργήσουν οι σταθμοί και να αναπτυχθούν μικρά δίκτυα διανομής (LNG κλπ).

 

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, πολλές περιοχές είναι μακριά από το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ και πλέον για να καταστεί το φυσικό αέριο προσβάσιμο σε όλο και περισσότερους καταναλωτές ξεκινά μια περίοδος όπου θα χρησιμοποιηθεί νέα τεχνολογία χωρίς σωληναγωγούς προκειμένου να αποφευχθούν οι πολυδάπανες εγκαταστάσεις. Με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετηθούν περιοχές όπου η κατανάλωση υπό άλλες συνθήκες δεν θα επέτρεπε τη στήριξη επενδύσεων για αγωγούς.

 

Χρηματοδότηση των δήμων για σύνδεση με φυσικό αέριο

 

Όπως είναι γνωστό η ΔΕΔΑ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ και όπως ανακοίνωσε ο κ. Τερζόπουλος σημείωσε ότι θα προφερθεί οικονομική στήριξη σε οικογένειες και κοινωνικές ομάδας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνδεθούν με το δίκτυο. Μέσω Μνημονίων Κατανόησης (ΜOU) μεταξύ της επιχείρησης και των δήμων γίνεται προσπάθεια να εισαχθεί η χρήση φυσικού αερίου στις σχετικές μελέτες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι από κονδύλια της ΕΕ (Πράσινο Ταμείο) και να φθάσει το φυσικό αέριο σε σχολεία, γηροκομεία κλπ.

 

Η ΔΕΔΑ έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση 48 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και επίκειται η απόφαση για να υπογραφεί το δάνειο.

(Reader.gr)

 

ECO & Οικονομία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει