Φυσικό αέριο – Ηλεκτρισμός: Στο ρυθμό των δημοπρασιών

Σημαντικές δημοπρασίες διεξάγονται σε διάστημα λίγων εβδομάδων στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα οι παίκτες της αγοράς να έχουν λάβει θέσεις μάχης.

 

Η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς θα διεξαχθεί για πρώτη φορά, είναι η δημοπρασία που θα γίνει την Παρασκευή από το ΔΕΣΦΑ για τη δέσμευση χωρητικότητας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Με βάση τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενδιαφέρον για τους όρους που θα διεξαχθούν οι δημοπρασίες εξέφρασαν η M&MGas (Motor Oil Hellas και όμιλος Μυτιληναίος) και η PrometheusGas (Gazprom και όμιλος Κοπελούζου). Σημειώνεται μάλιστα ότι η πλευρά της M&MGas στην επιστολή της εμφανίζεται επικριτική για τις επιλογές που έγιναν από το ΔΕΣΦΑ σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία και τους όρους της δημοπρασίας. Στην επιστολή γίνεται λόγος για «προσέγγιση η οποία εμφανίζεται να δημιουργεί πλείστα όσα εμπόδια στο άνοιγμα του σημείου διασύνδεσης σε νέους χρήστες και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού». Σύμφωνα με την πρόταση της M&MGas θα πρέπει ΔΕΣΦΑ και ΡΑΕ να προάγουν τη δημοπράτηση κατ΄ελάχιστον ποσοστού 33% της ονομαστικής δυναμικότητας (στο ανάντι και κατάντι δίκτυο) σε μηνιαία βάση ως δεσμοποιημένη αδιάλειπτη δυναμικότητα προκειμένου να εξυπηρετηθούν δυνητικοί ανταγωνιστές του κατεστημένου προμηθευτή και να ευνοηθεί η ανάπτυξη ρευστότητας στην αγορά.

 

ΔΕΠΑ

Η δεύτερη δημοπρασία στη σειρά προγραμματίζεται για την επόμενη Τρίτη 13 Δεκεμβρίου και αφορά στη διεξαγωγή της πρώτης τριμηνιαίας ηλεκτρονικής δημοπρασίας για το έτος 2017. Η δημοπρασία έχει ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιείται στο πλαίσιο των νέων δεσμεύσεων και της τελευταίας συμφωνίας που προβλέπει αύξηση των δημοπρατούμενων από τη ΔΕΠΑ ποσοτήτων.

 

Ηλεκτρισμός

Εκτός όμως από τις δημοπρασίες για το φυσικό αέριο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες και για την επόμενη δημοπρασία της διακοψιμότητας, με την πρώτη δημοπρασία να έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες στις 28/12. Μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου (την επόμενη Παρασκευή) οι ενδιαφερόμενοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο να δηλώσουν εκ νέου τη Μέγιστη Διατηρήσιμη Ισχύ για κάθε τύπο ΥΔΦ (ΥΔΦ1 και ΥΔΦ2) για το έτος 2017 και η οποία δεν μπορεί να τροποποιηθεί και θα ισχύει για όλη την επόμενη χρονιά. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί νέα αίτηση εγγραφής θέσης κατανάλωσης τότε  αφαιρείται το δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες του 2017.

 

Επίσης να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε η ετήσια πλειοδοτική δημοπρασία για τα 150MW της ελληνοβουλγαρικής διασύνδεσης (για τις εισαγωγές είχαμε ΔΕΗ 70MW, NECO 30MW, ELPETRA 20 MW & Edison, Alpiq, Green από 10MW και για τις εξαγωγές GEN-I 38MW, ΔΕΗ 25MW, Danske 32MW, Protergia 21MW, Statkraft 17MW, Sentrade 6MW, Edison 5MW, Axpo 4MW, Ezpada & Sentradeαπό 1MW).

 

Τέλος αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η δεύτερη δημοπρασία ΝΟΜΕ από το ΛΑΓΗΕ, η οποία θα αντιστοιχεί στο 12% των ποσοτήτων του διασυνδεδεμένου συστήματος για το 2016 με βάση τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές για άνοιγμα της αγοράς.

 

Χρήστος Στεφάνου, www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει