Ευρώπη: Τα αποθέματα φυσικού αερίου σε χαμηλό πενταετίας

Πρόσφατη έκθεση του ευρωπαϊκού διαχειριστή φυσικού αερίου (European Network of Transmission System Operators for Gas) ENTSOG, αναφέρει πως σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά κράτη, η παραγωγή φυσικού αερίου, σε εθνικό επίπεδο εξακολουθεί να παρουσιάζει φθίνουσα πορεία.

 

Τα αποθέματα βρίσκονται κοντά σε χαμηλό πενταετίας (τα επίπεδα αποθήκευσης βρίσκονται στο 84% τον Οκτώβριο) και σε περίπτωση μεγάλου ψύχους θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) απ ό αυτήν που συνηθιζόταν τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό σύστημα διαθέτει επαρκή ευελιξία, ακόμα και σε περίπτωση υψηλής ζήτησης και ψύχους, ώστε να ανταπεξέλθει. Η αιχμή ζήτησης αναθεωρήθηκε προς τα επάνω για πολλές χώρες μετά την ενεργειακή κρίση του φετινού Ιανουαρίου.

 

Στην περίπτωση της Ελλάδας αναφέρεται ότι πέρυσι υπήρξε υψηλότερη αιχμή ζήτησης, κάτι που οδήγησε σε πτώση της ευελιξίας σε χαμηλά επίπεδα. Η ζήτηση στη χώρα αναμένεται ότι θα κυμανθεί από 116 ως 168 γιγαβατώρες ανά ημέρα τη χειμερινή περίοδο στο βασικό σενάριο και από 149-191 γιγαβατώρες ανά ημέρα στο σενάριο έντονου ψύχους με πιθανές αιχμές μέχρι τις 228 γιγαβατώρες.

 

Σύμφωνα με την έκθεση του ENTSOG, σε ότι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, πολλές ευρωπαϊκέ χώρες είναι πλήρως εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο με τη Γερμανία, την Τουρκία και την Ιταλία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις καθώς οι κατασκευασμένοι αγωγοί, που μεταφέρουν φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη καταλήγουν σε αυτές τις χώρες. Η Ελλάδα εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και την Αλγερία ενώ το τελευταίο διάστημα γίνονται συζητήσεις και για εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

 

ECO & Οικονομία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει