Επαγγελματικά οχήματα: Επιδότηση έως 12.000€ για τοποθέτηση συστήματος φυσικού αερίου

Επιδότηση σε ποσοστό έως και 65% για την μετατροπή του κινητήρα επαγγελματικών οχημάτων σε φυσικό αέριο προωθεί το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα η επιδότηση για την τοποθέτηση συστήματος αεριοκίνησης μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 12.000 ευρώ για τα οχήματα.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι πως από την επιδότηση «εξαιρούνται» τυπικά όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν έδρα την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά Ιονίου και Αιγαίου και γενικά πάρα πολλές περιοχές της χώρας καθώς σε όλη την επικράτεια υπάρχουν μόλις 11 πρατήρια προμήθειας φυσικού αερίου εκ των οποίων τα έξι είναι στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στη Λάρισα, 1 στο Βόλο και 1 στη Λαμία. Οπότε οι μόνοι που μπορούν να ωφεληθούν από την επιδότηση είναι οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών οχημάτων που έχουν έδρα κοντά στις περιοχές με πρατήρια φυσικού αερίου ή κινούνται από Αττική προς Θεσσαλονίκη!

Οι υπόλοιποι που δεν έχουν κοντά τους πρατήρια φυσικού αερίου θα βολευτούν με τα υπόλοιπα καύσιμα και χωρίς επιδότηση. Το υπουργείο θα μπορούσε να εντάξει στο πρόγραμμα επιδότησης και το Υγραέριο κίνησης αλλά προφανώς επειδή υπάρχει παντού δεν θα βόλευε τα κυβερνητικά στελέχη καθώς οι αιτήσεις θα έπεφταν βροχή…

Πάντως το υπουργείο Μεταφορών σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης συμφώνησαν και ενέταξαν στις προσκλήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020), τη συγχρηματοδότηση της μετατροπής του κινητήρα των επαγγελματικών οχημάτων, σε κινητήρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών προβλέπεται τόσο η προμήθεια αυτοκινούμενων οχημάτων αμιγώς επαγγελματικής χρήσης για την κάλυψη αποκλειστικά των αναγκών της επιχείρησης, όσο και η μετατροπή κινητήρα επαγγελματικού ή μικτής χρήσης πετρελαιοκίνητου/βενζινοκίνητου οχήματος σε κινητήρα διπλού καυσίμου πετρελαίου/βενζίνης – φυσικού αερίου

Επίσης, δίνατε να συγχρηματοδοτηθεί η προμήθεια και τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού στα επαγγελματικά μεταφορικά μέσα για την διευκόλυνση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ (π.χ. ράμπες σε σχολικά οχήματα για διευκόλυνση μαθητών ΑΜΕΑ).

Η συγχρηματοδότηση για μετατροπή του κινητήρα, μπορεί να φθάσει σε ποσοστό 65% και έως 12.000 ευρώ, ανάλογα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Η εξέλιξη αυτή είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για εκσυγχρονισμότου στόλου των οχημάτων της χώρας και την υιοθέτηση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και για τους επιλέξιμους ΚΑΔ, μπορεί να αναζητηθούν στις παρακάτω διευθύνσεις:

Σύνδεσμος 1

Σύνδεσμος 2

Μπορεί επίσης να σας αρέσει