Δρομολογείται η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου 1.132 χλμ.

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η προκήρυξη των διαγωνισμών από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) για την κατασκευή των υποδομών, συνολικής έκτασης 1.132 χλμ.

Οι υποδομές αυτές θα δώσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο στο 100% των αστικών ιστών 18 πόλεων στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ξεμπλόκαρε την «άφιξη» του φυσικού αερίου στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, απεξαρτώντας την τροφοδοσία των υποδομών της αχαϊκής πρωτεύουσας από τον σχεδιαζόμενο σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι της Πάτρας.

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς για τη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι προκηρύξεις θα δημοσιευθούν παράλληλα και για τις τρεις Περιφέρειες, σε κάθε μία από τις οποίες προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός για την προμήθεια των υλικών, ένας διαγωνισμός για το project management, και ένας για τη λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους. Η κατασκευή των δικτύων θα δημοπρατηθεί μέσω περισσότερων του ενός διαγωνισμών.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Έτσι, το αργότερο από τον επόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε μία πενταετία.

Ανά Περιφέρεια

Στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 327 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 7 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς δήμους: Βέροια και Αλεξάνδρεια (Νομός Ημαθίας), Κατερίνη (Νομός Πιερίας), Σέρρες (Νομός Σερρών), Γιαννιτσά (Νομός Πέλλας) και Κιλκίς (Νομός Κιλκίς).

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει και πάλι 6 κεντρικούς δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας).

Δίκτυο χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 320 χλμ., δίκτυο μέσης πίεσης μήκους περίπου 7 χλμ. και 4 σταθμοί μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) θα κατασκευασθούν στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς δήμους: Λαμίας (Νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (Νομός Εύβοιας), Θήβας και Λιβαδειάς (Νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (Νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (Νομός Ευρυτανίας).

«Άφιξη» στην Πάτρα

Όσον αφορά την «άφιξη» του φυσικού αερίου στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, η ΔΕΔΑ αποφάσισε να κατασκευάσει ανεξάρτητες υποδομές LNG για την τροφοδοσία των δικτύων της αχαϊκής πρωτεύουσας, χωρίς να αξιοποιήσει γι’ αυτό τον σκοπό τον σταθμό υποδοχής στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας, το οποίο προβλέπεται να κατασκευασθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Poseidon Med II, για τον ανεφοδιασμό πλοίων που «καίνε» LNG. Ο λόγος είναι πως, αν και το αρχικό σχέδιο της ΔΕΔΑ προέβλεπε πως από τον ίδιο σταθμό θα «έπαιρναν» φυσικό αέριο και τα δίκτυα της πόλης, καθυστερεί σημαντικά η κατασκευή του, λόγω των αντιδράσεων του τοπικού δήμου.

Έτσι, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του τοπικού Τεχνικού Επιμελητήριου, έχουν ήδη εντοπιστεί οι υποψήφιοι χώροι για την εγκατάσταση των σταθμών LNG, ώστε να οριστικοποιηθούν σύντομα οι θέσεις. Εξίσου άμεσα θα οριστικοποιηθούν οι χώροι για τους σταθμούς LNG και στο Αγρίνιο και τον Πύργο, αφού και σε αυτές τις πόλεις έχουν ήδη βρεθεί τα υποψήφια σημεία.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΔΑ, με την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά υπερβαίνεται το σημαντικό εμπόδιο για την «άφιξη» του καυσίμου στη Δυτική Ελλάδα. Έτσι, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως οι διαγωνισμοί μπορεί κάλλιστα να προκηρυχθούν το επόμενο φθινόπωρο.

Κ. Δεληγιάννης, Ναυτεμπορική

Μπορεί επίσης να σας αρέσει