Δεν «άγγιξε» την ελληνική ενεργειακή αγορά, η έκρηξη στην Αυστρία

Χωρίς αρνητικές συνέπειες και δίχως να αντιμετωπίζει κίνδυνο ελλείψεων και αυξήσεων στις τιμές, παραμένει η ελληνική ενεργειακή αγορά, από το ατύχημα στον κόμβο Μπαουμγκάρντεν της Αυστρίας.

Αν και η ζημιά σε ένα από τα βασικότερα κέντρα διανομής της Ευρώπης αύξησε μέσα σε λίγα λεπτά κατά 23% τις τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο, που έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τεσσάρων τελευταίων ετών, εντούτοις οι κραδασμοί δεν χτύπησαν την πόρτα της Ελλάδας.

Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά δεν είναι ρευστή, δηλαδή δεν υπάρχουν πολλοί αγοραστές και πωλητές, ούτε αποτελεί κόμβο διανομής φυσικού αερίου, ενώ τροφοδοτείται απευθείας από το δίκτυο αγωγών που ξεκινά από την Ουκρανία και φτάνει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σαν μια μικρή και περιφερειακή αγορά που είναι η ελληνική, το πρόβλημα δεν χτύπησε την πόρτα της, δίχως φυσικά να αποκλείεται αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες, εφόσον καθυστερήσει να επισκευαστεί η ζημιά, σε συνδυασμό και με την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται στην Ευρώπη για φυσικό αέριο λόγω καιρικών συνθηκών.

Άνθρωποι πάντως της αγοράς εκτιμούν ότι αν η ζημιά αποδειχθεί μεγάλη, πιθανότατα να υπάρξει μια παροδική αύξηση στις τιμές του LNG, αλλά ως εκεί.

ECO & Οικονομία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει