ΔΕΔΑ: Έξυπνοι μετρητές στους τελικούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Η Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος ΔΕΔΑ συνεργάζεται ήδη με το σύνολο σχεδόν των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου,. Αυτό σημαίνει πως είναι ο Διαχειριστής των δικτύων διανομής που εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών εταιριών φυσικού αερίου.

 

Η ΔΕΔΑ είναι 100% θυγατρική εταιρία της ΔΕΠΑ και λειτουργεί από την αρχή του έτους ως ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου σε όλη την Ελλάδα, εκτός των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

 

Ειδικότερα, η ΔΕΔΑ  μέσω των δικτύων της εξυπηρετεί σήμερα τις εξής εμπορικές εταιρίες πώλησης αερίου: ΧΑΛΚΟΡ, ΑΝΟΞΑΛ, ΕΛΒΑΛ, FULGOR,  ΗΡΩΝ, Μ & Μ, ELPEDISON, ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, αλλά και τις  ΔΕΠΑ, ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ ΘΕΣ.

 

Μέσω των δικτύων της ΔΕΔΑ οι παραπάνω εμπορικές εταιρίες πωλούν αέριο σε 162 βιομηχανικούς και εμπορικούς τελικούς καταναλωτές. Οι  τελικοί καταναλωτές της είχαν ετήσια κατανάλωση για το 2016 που υπερβαίνει τις 2,3 TWh αερίου.

 

Αξίζει να υπογραμμιστεί επίσης ότι  η ΔΕΔΑ είναι η μόνη εταιρία διανομής που τοποθετεί  σε όλους τους τελικούς καταναλωτές που τροφοδοτούνται από τα δίκτυά της, συστήματα που μετρούν ωριαία τις καταναλώσεις (έξυπνοι μετρητές).

 

Εν τω μεταξύ ξεκινάει τις επόμενες ημέρες από τις Σέρρες το πιλοτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ που αφορά την άμεση σύνδεση όσων καταναλωτών το ζητήσουν και βρίσκονται επί των δικτύων. Θα ακολουθήσει η Χαλκίδα και σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης του κοινού το ίδιο θα γίνει στις πόλεις Λαμία, Θήβα και  Κατερίνη, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση ένταξης στα πιλοτικά προγράμματα των πόλεων Κιλκίς και Δράμας.

 

Με βάση το εγκεκριμένο πενταετές επιχειρηματικό της σχέδιο, η εταιρία προγραμματίζει να αναπτύξει τα δίκτυα διανομής και συνεπώς να δημιουργήσει νέες αγορές  αερίου σε πόλεις των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

 

Στις παραπάνω περιοχές, στην περίοδο 2018 – 2022, η ΔΕΔΑ θα επενδύσει 142 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι «κλειδωμένα» και προέρχονται από τα Περιφερειακά  ΕΣΠΑ (74,4 εκατ. ευρώ), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (48 εκατ. ευρώ) και από ίδια κεφάλαια της εταιρείας (19,6 εκατ. ευρώ).

 

ECO & Οικονομία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει