Από ΕΤΕπ και ΕΣΠΑ η επέκταση δικτύων φυσικού αερίου

Κεφάλαια 1,4 δισ. ευρώ έχουν διασφαλισθεί μέσω του απευθείας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τα οποία, σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ, θα υλοποιηθούν τα έργα που αφορούν στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης.

 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κontranews, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ, έχουν υπογραφεί συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ, με τα οποία μοχλεύουμε 1,4 δισ. ευρώ ιδιωτικούς πόρους στην πραγματική οικονομία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουμε πολλαπλάσιες συμφωνίες για νέα έργα». Και προσέθεσε: «Μέσω του απευθείας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν διασφαλιστεί 1,4 δισ. ευρώ, με τα οποία σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν τρία ακόμη σημαντικά έργα:η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, μέσω υποβρύχιου καλωδίου και η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας».

 

Σχετικά με το ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός είπε ότι πριν το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που θα προκριθούν στις τέσσερις πρώτες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας, που αφορούν προπάντων στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της οικονομίας, όπως είναι η αγροδιατροφή, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ο τουρισμός.

 

Τo αμέσως επόμενο διάστημα το βάρος πέφτει στην ταχεία υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ με την έκδοση του β’ κύκλου των προσκλήσεων για τρεις δράσεις επιχειρηματικότητας που συνάντησαν μεγάλο ενδιαφέρον (αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, νεοφυής επιχειρηματικότητα, αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων), αλλά και νέων προσκλήσεων: για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους (με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ), για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας (45 εκατ.ευρώ), για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων (240 εκατ.ευρώ), καθώς και στην ενεργοποίηση των τεσσάρων πρώτων καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου, με 600 εκατ. ευρώ στον α’ κύκλο.

 

Επιπλέον, σε νομοθετικό επίπεδο τον Οκτώβριο θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση και ισχυροποίηση των Επιμελητηρίων, καθώς και για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. «Στόχος μας είναι μέσα στο 2016 να κατευθυνθούν συνολικά 6,75 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος κ.ά.) συν άλλα 3,5 δισ. ευρώ από την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει