ΑΜΘ – Στερεά Ελλάδα: Έρχονται κοντά με το φυσικό αέριο

ΑΜΘ – Στερεά Ελλάδα: Έρχονται κοντά με το φυσικό αέριο

Τι κοινό μπορεί να έχει η Στερεά Ελλάδα με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που βρίσκεται στην άλλη άκρη της; Τον αγώνα για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου για οικιακή χρήση.

Ο αγώνας αυτός επιτέλους έχει αποτελέσματα χάρη στη στενή συνεργασία που έχουν αναπτύξει ο Γιώργος Παυλίδης με τον Κώστα Μπακογιάννη. Εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίζουν τις δύο αυτές περιοχές της Ελλάδας, τη Στερεά Ελλάδα με την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όμως τους ενώνουν κοινά προβλήματα και ο αγώνας για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Ο αγώνας αυτός φαίνεται πως φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Μένει φυσικά να δούμε οι εξαγγελίες να γίνονται έργα και οι πολίτες των δύο αυτών περιοχών να απολαμβάνουν τα προνόμια, κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων αυτής της χώρας.

 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει πληθυσμό 547.390 κατοίκους. Πρωτεύουσα της είναι η Λαμία, η 19η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο στο οποίο κινούνται καθημερινά 100.000 άνθρωποι. Μεγαλύτερη πόλη της είναι η Χαλκίδα, η 10η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και η μεγαλύτερη στη Στερεά. Διαιρείται στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας με πρωτεύουσες τις Λιβαδειά, Χαλκίδα, Καρπενήσι, Λαμία και Άμφισσα αντίστοιχα. Η Περιφέρεια έχει επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος εξελέγη το 2014. Τι κοινό μπορεί να έχει με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που βρίσκεται στην άλλη άκρη της; Τον αγώνα για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου για οικιακή χρήση. Ο αγώνας αυτός επιτέλους έχει αποτελέσματα καθώς ΑΜΘ και Στερεά Ελλάδα είναι οι δύο πρώτες Περιφέρειες, για τις οποίες η ΔΕΠΑ εκπονεί σχέδιο για προμήθεια φυσικού αερίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δίκτυα, με τη μεταφορά του δια θαλάσσης ή οδικώς σε υγροποιημένη ή συμπιεσμένη μορφή.

 

Όπως και στην περίπτωση της ΑΜΘ, ο σχεδιασμός είναι τα δίκτυα να εγκατασταθούν στις πρωτεύουσες των πέντε περιφερειακών ενοτήτων και το κόστος θα καλύψουν οι Περιφέρειες και η ΔΕΠΑ που θα κάνει και την επένδυση. «Το έργο της διασύνδεσης με το φυσικό αέριο αποτελεί μία από τις ναυαρχίδες που έχει θέσει στην ατζέντα του ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και οι ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι εξής: Καταρχήν έχουν γίνει συσκέψεις και με τη ΔΕΠΑ αλλά και με τους επιτελικούς φορείς του υπουργείου Οικονομικών, ώστε σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες Περιφέρειες όπως και την ΑΜΘ, να προχωρήσει μία ενιαία πρόταση που να αφορά τη διασύνδεση των Περιφερειών με το δίκτυο φυσικού αερίου. Η Περιφέρεια Στερεάς έχει ωριμάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόταση της και το βασικό ζήτημα που ανακύπτει είναι το χρηματοδοτικό». Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από το γραφείο Τύπου του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στο «Χ».

 

Τα νοικοκυριά της ΑΜΘ αλλά και της Στερεάς Ελλάδας στερούνται το φυσικό αέριο αν και τα δίκτυα περνούν έξω από τις πόλεις τους, ενώ τροφοδοτούν τις βιομηχανικές τους ζώνες. Διαγωνισμοί για τη δημιουργία ΕΠΑ κρίθηκαν στο παρελθόν άγονοι καθώς δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον από  επενδυτές. Ούτε όμως η πολιτεία ανέλαβε πρωτοβουλίες παρά το γεγονός ότι οι τοπικές οικονομίες ζητούν επίμονα να γλιτώσουν από τα υπέρογκα έξοδα του κόστους θέρμανσης με παραδοσιακά μέσα. «Το κεντρικό δίκτυο του αγωγού διατρέχει το εθνικό δίκτυο αλλά δεν περνά μέσα από τις πόλεις της Λαμίας και της Χαλκίδας. Σίγουρα αποτελεί προτεραιότητα να περάσει μέσα από τις πόλεις. Άρα μιλάμε για τη διασύνδεση του κεντρικού αγωγού με τις πόλεις της Λαμίας και της Χαλκίδας και από εκεί και πέρα, η επέκταση του πρότζεκτ έχει να κάνει με τη διασύνδεση του δικτύου με τις πόλεις της Λιβαδειάς και της Θήβας. Όσον αφορά στις άλλες δύο πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων την Άμφισσα και το Καρπενήσι, η λύση που προκρίνεται είναι σταθμοί μεταφόρτωσης. Θα μεταφέρεται σε αποθήκες το φυσικό αέριο και από εκεί θα διοχετεύεται στο δίκτυο», έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Κώστα Μπακογιάννη μιλώντας στο «Χ».  Εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίζουν τις δύο αυτές περιοχές της Ελλάδας, όμως τους ενώνουν κοινά προβλήματα και ο αγώνας για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Ο αγώνας αυτός φαίνεται πως φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Μένει φυσικά να δούμε οι εξαγγελίες να γίνονται έργα και οι πολίτες των δύο αυτών περιοχών να απολαμβάνουν τα προνόμια, κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων αυτής της χώρας.

 

(της Όλγας Τσιούφλα, Χρόνος)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει