Αλλαγή της τιμολογιακής της πολιτικής, εξετάζει η ΔΕΠΑ

Αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης, που θα φέρουν και αλλαγές στο ύψος των τιμολογίων με τα οποία προμηθεύονται αέριο από τη ΔΕΠΑ οι μεγάλοι πελάτες της, έχει δρομολογήσει, η διοίκηση της επιχείρησης.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι ηλεκτροπαραγωγοί, σε σχέση με ό,τι ισχύει για το αέριο που κατευθύνεται στην οικιακή κατανάλωση και κυρίως στη θέρμανση.

Η διοίκηση της επιχείρησης, φέρεται να έχει προχωρήσει σε μελέτες από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχουν περιθώρια για αναπροσαρμογές σχετικά με την ευελιξία και την ασφάλεια εφοδιασμού που παρέχει στους πελάτες της. Ταυτόχρονα έχει γίνει σαφές ότι χρειάζεται να γίνει η απαραίτητη εναρμόνιση με το νέο, απελευθερωμένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον της ενέργειας, όπως διαμορφώνεται μετά τις θεσμικές και ρυθμιστικές αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, στις προθέσεις της ΔΕΠΑ είναι να υπάρξει ένα είδος σύγχρονης, εξορθολογισμένης και πιο δίκαιης φόρμουλας τιμολόγησης για τους πελάτες της σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν ανήκουν.

Η πρόθεση αυτή της διοίκησης της επιχείρησης συνδέεται με τη διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει με όλους τους προμηθευτές της για τις τιμές των συμβολαίων, σε δύο φάσεις: πρώτον, μέχρι το 2020-2021 που λήγουν τα συμβόλαια με την Τουρκική Botas και την Αλγερινή Sonatrach και, δεύτερον, στη μετέπειτα εποχή, όπου ενεργοποιείται η σύμβαση με το Αζέρικο αέριο που θα έρθει μέσω του TAP και γενικά η Ελλάδα εισέρχεται γεωπολιτικά ως ενεργειακός κόμβος στη νέα εποχή μεταφοράς φυσικού αερίου, στην εποχή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και στο συνολικό επαναπροσδιορισμό του ενεργειακού κλάδου.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν βέβαια το Ρωσικό γίγαντα Gazprom (η σύμβαση λήγει το 2026), αλλά και την πιθανότητα διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου με Αμερικάνικο LNG και άλλες ευκαιριακές (spot) προμήθειες.

Είναι αναμενόμενο πάντως, ότι η κατεύθυνση των παραπάνω αλλαγών μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή της τιμής με την οποία προμηθεύονται αέριο οι ηλεκτροπαραγωγοί, γεγονός που θεωρείται βέβαιον ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και θα δημιουργήσει αντιδράσεις, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς.

Από την άλλη, εάν η ΔΕΠΑ καταφέρει τελικά να προσφέρει ένα δίκαιο και ανταγωνιστικό «πακέτο» φυσικού αερίου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διαδραματίσει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας απελευθερωμένης αγοράς.

Ας σημειωθεί ότι ήδη ο ανταγωνισμός στη χονδρική αερίου εντείνεται, καθώς στην αγορά διατίθεται αέριο και από άλλους εισαγωγείς, με κυριότερους τον Όμιλο Κοπελούζου και τον Όμιλο Μυτιληναίου.

(energypress.gr)

ECO & Ενέργεια

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει