Α. Τσίπρας: 468 χλμ δικτύου φυσικού αερίου στην Δ. Ελλάδα την επόμενη πενταετία

Εκτεταμένη αναφορά στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στο φυσικό αέριο περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα την Τρίτη 6/2 στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας: Η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «μέσα στην πενταετία 2019-2023 προβλέπεται η κατασκευή 468 χιλιομέτρων δικτύου φυσικού αερίου που θα καλύπτουν όλον τον αστικό ιστό των τριών αυτών πόλεων. Σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 4.700 συνδέσεις έως το 2023 και 13.500 έως το 2029, που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα εξυπηρετούν κατοικίες».

Στο δίκτυο φυσικού αερίου θα συνδεθούν «αρκετά δημόσια και δημοτικά κτήρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, το πανεπιστήμιο, δημοτικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια», με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι πρόκειται για «ένα πολύ σημαντικό έργο για την Περιφέρεια».

«Η χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού υπολογίζεται σε 52 περίπου εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ (2014-2020), από πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ», όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσδιόρισε ως έτος έναρξης των κατασκευών το 2020.
Λόγω μεγάλης απόστασης από τα υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου, η τροφοδοσία των τριών πόλεων είναι εφικτή κυρίως με τη μεταφορά δια θαλάσσης σε υγρή μορφή (LNG), διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα οφέλη του φυσικού αερίου, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:
«Συνολικότερα, η παροχή φυσικού αερίου θα επιτρέψει μια πολύ σοβαρή μείωση του κόστους ενέργειας για κάθε νοικοκυριό και αυτό είναι το σημαντικότερο. Και βεβαίως την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής αλλά και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Και κλειδί για την επιτυχία είναι η στενή συνεργασία και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της για την οποία είμαστε σίγουροι, στα πρότυπα της πετυχημένης συνεργασίας που έχουμε ήδη δρομολογήσει σε άλλες Περιφέρειες».

ECO & Οικονομία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει