7 απορίες και απαντήσεις σχετικά με τη χρήση του CNG

Πολλές είναι οι απορίες που υπάρχουν γύρω από τα αυτοκίνητα που κινούνται με κινητήρες φυσικού αερίου CNG, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Παρακάτω δίνουμε απαντήσεις σε χαρακτηριστικά ερωτήματα που ενδεχομένως έχουν απασχολήσει όλους όσους έχουν αναρωτηθεί αν πρέπει ή όχι να επιλέξουν το φυσικό αέριο ως καύσιμο για το αυτοκίνητο τους.

Τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο προσφέρουν την ίδια αίσθηση στην οδήγηση;

Ναι η αίσθηση είναι ακριβώς η ίδια. Η ιδέα ότι η οδήγηση ενός αυτοκινήτου CNG διαφέρει από τα συμβατικά οχήματα είναι λάθος. Στην πραγματικότητα, ο οδηγός δεν είναι σε θέση να καταλάβει την  διαφορά σε ότι αφορά την αίσθηση ή την απόδοση ενός κινητήρα που κινείται με καύσιμο το φυσικό αέριο σε σχέση με αντίστοιχα μηχανικά σύνολα που χρησιμοποιουν σαν καύσιμο το πετρέλαιο κίνησης ή τη βενζίνη.

Είναι η δεξαμενή του φυσικού αερίου εξίσου ασφαλής;

Απολύτως. Οι δεξαμενές του CNG έχουν σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα βιομηχανικά πρότυπα. Επίσης, είναι εξοπλισμένες με βαλβίδα ασφαλείας και, στην απίθανη περίπτωση πυρκαγιάς, απελευθερώνουν το αέριο στον εξωτερικό αέρα με ελεγχόμενο τρόπο. Επιπλέον, τα εξαρτήματα έχουν δοκιμαστεί για να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες: η δεξαμενή φτάνει μια μέγιστη πίεση περίπου 200 bar, αλλά έχει σχεδιαστεί για να αντέχει περισσότερο από το διπλάσιο. Ο μύθος ότι το φυσικό αέριο μπορεί να παγώσει κάτω από συνθήκες χρήσης είναι αδύνατο, επειδή για να υγροποιηθεί το φυσικό αέριο, η εξωτερική θερμοκρασία θα έπρεπε να είναι ψυχρότερη από 160 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Τι θα γίνει όταν τελειώσει το φυσικό αέριο;

Όταν το CNG στη δεξαμενή τελειώσει, το αυτοκίνητο μεταβαίνει αυτόματα στη βενζίνη. Ο οδηγός μπορεί να συνεχίσει χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει για ανεφοδιασμό.

Μποεί το όχημα να κινείται αποκλειστικά με φυσικό αέριο;

Τα οχήματα CNG κινούνται με φυσικό αέριο από προεπιλογή και μπορείτε να οδηγείτε χωρίς να χρειάζεται να μεταβείτε στην άλλη δεξαμενή. Παρόλα αυτά, πρέπει να υπάρχει πάντα μια ελάχιστη ποσότητα βενζίνης για χρήση είτε κατά την εκκίνηση του κινητήρα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή αμέσως μετά το ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Κοστίζουν περίπου τα ίδια χρήματα με τα συμβατικά οχήματα;

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εκδόσεις με κινητήρες φυσικού αερίου είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις του οχήματος, το κόστος χρήσης τους υπερκαλύπτει πολύ σύντομα αυτό το μειονέκτημα. Γενικά η μείωση στο κόστος καυσίμου ενός οχήματος από την χρήση του φυσικού αερίου ανέρχεται στο 30% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης και στο 55% σε σχέση με τις βενζινοκίνητες εκδόσεις. Μάλιστα, όσο περισσότερα είναι τα χιλιόμετρα του οχήματος σε ετήσια βάση, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τον ιδιοκτήτη.

Χρειάζονται παρόμοια συντήρηση;

Ναι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Η μηχανική λειτουργία των οχημάτων φυσικού αερίου είναι η ίδια με τα παραδοσιακά αυτοκίνητα. Είναι λάθος ότι τα μπουζί ή τα φίλτρα πρέπει να αλλάζουν συχνότερα. Το μόνο που διαφέρει είναι ότι η στεγανότητα του συστήματος αερίου πρέπει να πιστοποιείται πριν από κάθε επιθεώρηση και η κατάσταση των δεξαμενών πρέπει να ελέγχεται οπτικά κάθε τέσσερα χρόνια σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο.

Πόσο «οικολογικό» είναι ένα αυτοκίνητο με κινητήρα φυσικού αερίου;

Οι υπάρχουσες επιλογές στην αγορά υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις προδιαγραφές Euro6 αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων τους ενώ, ως καύσιμο το φυσικό αέριο είναι σημαντικά «καθαρότερο» σε σχέση τόσο με την βενζίνη και το πετρέλαιο, όσο και το υγραέριο.

ECO & Αυτοκίνηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει