Τσίπρας στην COP21: Σε παγκόσμιο επίπεδο οι κλιματικές δεσμεύσεις

Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής απαιτεί γενναίες πολιτικές αποφάσεις και όχι ανέξοδες λεκτικές πλειοδοσίες, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στην κλιματική διάσκεψη στο Παρίσι.

 

Όπως επισήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι, δύο είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Παρίσι:
Η παραδοχή ότι η κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται αόριστα σε λαθεμένη ατομική στάση αλλά σε συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές επιλογές που έβαζαν τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επομένως το κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να στοχεύει αόριστα σε αλλαγή ατομικών συμπεριφορών αλλά κυρίως σε ριζική ανατροπή των κατεστημένων οικονομικών μοντέλων. Αυτή η πολιτικοποίηση του κινήματος που ονοματίζει τους κύριους υπαίτιους της κλιματικής αλλαγής έχει αναφερθεί και από κορυφαίες ακτιβίστριες και ακτιβιστές όπως η Ναόμι Κλάιν.
Είναι σεβαστή η στάση των ΜΚΟ που από τον θεσμικό τους ρόλο αποφεύγουν να πολιτικοποιήσουν τη δράση και το λόγο τους. Αλίμονο εάν απαιτούν την ίδια στάση από την πολιτική ηγεσία. Εξίσου σημαντική είναι η αναφορά στην παγκόσμια ναυτιλία. Πολύ συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός απαίτησε ενέργειες που θα μειώσουν τις εκπομπές και πολύ ορθά ζήτησε αυτές οι ενέργειες να γίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, μεγάλη απορία προκαλεί η στάση της GREENPEACE, έτσι ώστε αυτές οι ενέργειες να παρθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει μήπως κανένα νόημα η Ευρωπαϊκή δέσμευση, εάν δεν τηρείται ομοίως για την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία; Έχει νόημα να προχωρήσουν μονομερώς οι Ευρωπαϊκές ναυτιλιακές επιχειρήσεις σε δραστική μείωση των εκπομπών ή απλά αυτή θα οδηγούσε σε μετάβαση του Ευρωπαϊκού στόλου σε σημαίες ευκαιρίας, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η ρύπανση; Εάν για τη ναυτιλία αρκεί η θέσπιση φιλόδοξων στόχων από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί άραγε διεκδικούμε παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία στην COP21 για το σύνολο των εκπομπών; Είναι γενναία η επιλογή του Πρωθυπουργού να αναφερθεί σε δεσμεύσεις ενός κλάδου της οικονομίας που αφορά τη χώρα μας. Άλλοι ηγέτες αντίθετα αποφεύγουν επιμελώς την αναφορά σε κλάδους που κοστίζουν στη δική τους οικονομία και προτιμούν να δεσμεύονται σε κλάδους μηδενικού κόστους για την χώρα τους.
“Τέλος, απορία προκαλεί η κριτική της GREENPEACE ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις σαν νευραλγικό ζήτημα της διείσδυσης των ΑΠΕ. Είναι συγκεκριμένες οι ποσοτικές δεσμεύσεις που περιέχονται στην πρόταση της Ε.Ε με την οποία συντάσσεται η Ελλάδα. Η κυβέρνησή μας μάλιστα, στην εσωτερική διαπραγμάτευση της Ε.Ε είχε στηρίξει πιο φιλόδοξους στόχους που να μην αθροίζονται με την μείωση του LULUCF”, καταλήγουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει