Πώς κατάφερε η Φυσικό Αέριο να φτάσει σε ένα τρίμηνο-σταθμό για την πορεία της

Μέσα σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον που υπαγορεύουν οι νέες πραγματικότητες στην αγορά αερίου και ηλεκτρισμού, η Φυσικό Αέριο κατάφερε να γιγαντώσει τα μεγέθη της πέρυσι και ιδίως φέτος κατά το α΄τρίμηνο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η διοίκηση σε σχετική ενημέρωση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, αυτό έγινε εφικτό μέσω των ισχυρών συνεργασιών, της έμφασης στην ιδιαίτερη σχέση με τον καταναλωτή και στην καινοτομία.

Πιο αναλυτικά, η Φυσικό Αέριο το 2018 είχε κύκλο εργασιών €163 εκ., καθαρά κέρδη €5,2 εκ. και όγκο πωλήσεων 3,3 εκ. MWH, αλλά και 33.000 νέα συμβόλαια στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία έφτασε να εξυπηρετεί πλέον 400.000 νοικοκυριά και περισσότερες από 9.000 επιχειρήσεις και βιομηχανικούς πελάτες. Στην πρώτη κατηγορία, τα 360.000 είναι στο αέριο και τα 40.000 στο ρεύμα.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτα, όμως, είναι τα αποτελέσματα της Φυσικό Αέριο για το Α’ τρίμηνο του 2019, καθώς  ο τζίρος σημείωσε αύξηση 54%, αγγίζοντας τα €105,2 εκ. με καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 48%, άνω των €7 εκ. και 15.000 νέα συμβόλαια (+181%). Ως εκ τούτου, έχουν ήδη επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό οι στόχοι που τέθηκαν για φέτος, τη στιγμή που οι επενδύσεις πέρυσι ξεπέρασαν τα 12 εκατ. ευρώ ενώ για εφέτος προγραμματίζονται 15,5 εκατ. με έμφαση στα πληροφοριακά συστήματα.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής, Γιάννης Μητρόπουλος, η εταιρεία προχώρησε κατά τους τελευταίους 15 μήνες σε ένα ριζικό ανασχηματισμό και μεγέθυνσή της. Χαρακτηριστικό είναι ότι ξεκίνησε με 20 άτομα προσωπικό και πλέον απασχολεί εκατοντάδες με το 93% να είναι νέοι εργαζόμενοι. Παράλληλα, έχει ανοίξει νέα καταστήματα και νέα γραφεία, διαθέτει 468 σημεία εξυπηρέτησης και προχωρά διαρκώς σε νέες συνεργασίες για να πιάσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε σχετικά πως “έχουμε πελάτες σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και προσφέρουμε πάνω από 200 προϊόντα. Έχουμε αλλάξει τα πάντα μέσα σε 15 μήνες. Το 60% των επισκεπτών στα σημεία που εξυπηρετούμε γίνονται πελάτες, ενώ το 1/3 των πελατών μας στο ρεύμα γίνονται και στο αέριο. Το 45% των νέων συμβολαίων στο ρεύμα είναι εκτός Αττικής και οι διπλοί πελάτες φτάνουν περί τους 4.000”.

Συγκεκριμένα στον τομέα του φυσικού αερίου, οι πελάτες εκτός Αττικής φτάνουν τους 2.500 και αναμένεται να ξεπεράσουν τους 10.000 ως τα τέλη του 2019.

Αναφορικά με τα προϊόντα, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως τα περισσότερα εξ αυτών λειτουργούν συνδυαστικά. Εξήγησε ότι η η Φυσικό Αέριο δίνει μεγάλη έμφαση στις υπηρεσίες, αλλά και στις συνεργασίες που έχει συνάψει με μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Alpha Bank, η Interamerican κτλ. Η σημαντικότερη, πάντως, είναι με τη Vodafone, καθώς το ένα τρίτο των νέων συμβολαίων προέρχεται από αυτή τη στρατηγική σύμπραξη. “Ψάχνουμε νέες συνεργασίες διαρκώς”, συμπλήρωσε.

Στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε πως το 2019 είναι πάρα πολύ θετική η πορεία, αφού με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε αύξηση 19% στις πωλήσεις, το Φεβρουάριο άλλο ένα 19% και το Μάρτιο 30% με 26.000 MWh παρά τη μειωμένη κατανάλωση στο σύνολο της αγοράς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “τα ληξιπρόθεσμα στο ρεύμα μας είναι χαμηλότερα από ότι στο αέριο και φτάνουν το 1,5% επί του τζίρου”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2019 η Φυσικό Αέριο έχει θέσει στόχο για τζίρο 219,4 εκατ. ευρώ, κέρδη 5,8 εκατ. ευρώ, 60.000 νέα συμβόλαια (40.000 στο ρεύμα και 20.000 στο αέριο) και πωλήσεις 3,8 εκατ. MWh σε ρεύμα και αέριο. Η στρατηγική της βασίζεται στη γεωγραφική εξάπλωση με έμφαση στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, στις συνεργασίες, στα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τέλος, σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα στην αγορά, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως “υπάρχει δρόμος ακόμα για να ωριμάσει η αγορά του ρεύματος. Τα ΝΟΜΕ βοήθησαν τον ανταγωνισμό και εμείς τις ποσότητες δεν τις χρησιμοποιήσαμε για εξαγωγές, αλλά για να προσφέρουμε καλύτερες τιμές. Οι εταιρείες λιανικής έχουν για δύναμη τους πελάτες τους”.

Χάρης Αποσπόρης, www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει