Σε Κέντρο Εξαγωγής φυσικού αερίου μετατρέπεται η Ρεβυθούσα (video)

August 2017
Ρεβυθούσα

Ένας από τους πιο σημαντικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου που τροφοδοτεί με ενέργεια όλη τη χώρα είναι η Ρεβυθούσα. Σε λιγότερο από 3 χρόνια το μικρό νησάκι του Σαρωνικού θα μετατραπεί και σε κέντρο εξαγωγής που θα στέλνει το φθηνό καύσιμο και στα βαλκάνια και τα νησιά στα οποία σήμερα δεν φτάνει το φυσικό αέριο.

 

Το μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έρχεται από την Αλγερία προσεγγίζει τη Ρεβυθούσα, το μικρό νησάκι απέναντι από τη Σαλαμίνα. Μεταφέρει 75.000 τόνους υγροποιημένου αερίου που θα αεριοποιηθεί και θα διοχετευτεί στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας.

 

Το 90% του υγροποιημένου αερίου προέρχεται από την Αλγερία. Η ροή στους αγωγούς ρυθμίζεται από το ειδικό κέντρο ελέγχου που παρακολουθεί το σύστημα τροφοδοσίας ολο το 24ωρο.

 

 

Η Ρεβυθούσα εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Στο νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, που παρατάθηκε μέχρι τις 7 Αυγούστου, αναμένεται μάχη, από κορυφαία διεθνή σχήματα διαχείρισης συστημάτων φυσικού αερίου.

 

Πριν από τέλος του 2019 η Ρεβυθούσα μετατρέπεται και σε κέντρο εξαγωγής φυσικού αερίου. Από το μικρό νησάκι θα μπορούν να φεύγουν βυτιοφόρα με υγροποιημένο φυσικό αέριο και να το μεταφέρουν σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια.

 

Το 2020 οι εξαγωγές θα γίνονται και με μικρά δεξαμενόπλοια και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να φτάνει το φυσικό αέριο ακόμα και στα νησιά, τα οποία οποία σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σ΄αυτο το φτηνό καύσιμο.

 

Στη δυτική πλευρά της Ρεβυθούσας ολοκληρώνεται η τρίτη μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης του φυσικού αερίου. Τα αποθέματα ασφαλείας της χώρας θα καλύπτουν διπλάσιο χρόνο από οτι σήμερα. Θα μπορούν επίσης να καλύπτονται ανάγκες και γειτονικών χωρών.

 

Ο σταθμός της Ρεβυθούσας λειτουργεί από το 1999. Είναι μια από τις 3 πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου της χώρας και ένας από τους 10 αντίστοιχους που λειτουργούν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

 

(ΕΡΤ)ΔΕΣΦΑΕΞΑΓΩΓΕΣΡεβυθούσαΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


Αν σας άρεσε το άρθρο που διαβάσατε, κοινοποιήστε το στους φίλους σας:

Newsletter

Αφήστε την ενημέρωση σας σε εμάς! Γραφτείτε στο newletter για να σας ενημερώνουμε με τα σημαντικότερα νέα της εβδομάδας.