Θ. Κιτσάκος: Ενεργειακό κέντρο η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα

Η ΔΕΠΑ σκοπεύει να καταστήσει την περιοχή γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ένα ενεργειακό κέντρο με τερματικό υγροποιημένου αερίου, δηλαδή σε LNG Hub, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, Θεόδωρος Κιτσάκος, μιλώντας στο Thessaloniki Summit τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει η Β. Ελλάδα στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται.

 

Ο κ. Κιτσάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια σε ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο με τη δημιουργία πλωτού τερματικού LNG, αλλά και τη συνάντηση στην περιοχή των μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου που ήδη υλοποιούνται. Όπως ανάφερε η Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 90% των μεγάλων ενεργειακών έργων που γίνονται.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, αναφέρθηκε και σε άλλα έργα της χώρας όπως είναι αυτό στην Ρεβυθούσα, που θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από ένα χρόνο και είναι χωρητικότητας περί τα 6 bcm, αλλά και το East Med, που αποτελεί μια επένδυση ύψους 6 δισ. δολαρίων, τρέχει με γοργό ρυθμό και η ολοκλήρωσή του θα δώσει άλλη ώθηση στην ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει ώστε να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο η Κρήτη νωρίτερα από τον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα.

 

Αναφερόμενος στην προμήθεια της χώρας και την κατανάλωση φυσικού αερίου, ο κ. Κιτσάκος επισήμανε ότι εντός του Οκτωβρίου ξεκινούν έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ και αφορούν τις περιοχές σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα και Εύβοια και υπογράμμισε ότι με την υλοποίησή τους, στα επόμενα 12-15 χρόνια θα επιτευχθεί αύξηση 4 bcm. Πάντως, όπως ο ίδιος τόνισε, φέτος καταγράφηκε ρεκόρ κατανάλωσης με 5 bcm φυσικού αερίου, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν 200 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης που περιμένουν να χρησιμοποιηθούν.

 

Σημείωσε, επίσης, ότι εντός της επόμενης εβδομάδας, ή το αργότερης της μεθεπόμενης, θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο η περιοχή των Σερρών. Επιπλέον, κατά τον ίδιο, ήδη ετοιμάζεται το επιχειρησιακό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία που θα φτάσει ταυτόχρονα με τον ΤΑΡ και τόνισε ότι στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογραφεί με τη ΔΕΗ, ήδη οι αρμόδιοι δουλεύουν ώστε να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο των Πάτρας, Κρήτης και άλλων νησιών.

 

ECO & Οικονομία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει