Φυσικό αέριο: Ξεπερνά για πρώτη φορά τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας

Φυσικό αέριο: Ξεπερνά για πρώτη φορά τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας

Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ έκαψαν περισσότερο φυσικό αέριο από άνθρακα για πρώτη φορά πέρυσι, γεγονός το οποίο κράτησε τις παγκόσμιες εκπομπές CO2 στο χαμηλότερο σημείο εδώ και χρόνια, όπως δήλωσε την Πέμπτη οικονομικός σύμβουλος πετρελαϊκής εταιρείας.

«Όσο πίσω κι αν πάτε στην ιστορία, θα δείτε ότι ο άνθρακας ήταν πάντα η κυρίαρχη πηγή καυσίμων στις ΗΠΑ, τουλάχιστον μέχρι και πέρυσι», τόνισε ο Spencer Dale, επικεφαλής οικονομολόγος για τον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό ΒΡ, σε μια παρουσίαση της ετήσιας στατιστικής αναθεώρησης της εταιρείας. Ο Dale ανέφερε ότι η 65τής έκθεση συνιστά τη μακροβιότερη αναθεώρηση της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν κατά 0,1% το 2015, παρουσιάζοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1992, αν εξαιρέσουμε την ύφεση του 2009. Ο Dale απέδωσε τη μείωση εν μέρει στην έκρηξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. «Η αύξηση των τιμών παραγωγής, από τη μία, και η μείωση της ζήτησης από την άλλη, έκαναν το φυσικό αέριο πιο οικονομικό για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε.

 

Ο Dale αναγνώρισε ότι η αδύναμη παγκόσμια οικονομία βοήθησε επίσης στον έλεγχο των εκπομπών. Η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 1% παγκοσμίως, το μισό του ετήσιου μέσου όρου κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. Η κινεζική ζήτηση έχει παρεισφρήσει μόλις κατά 1,5% το 2015, πολύ λιγότερο από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια.

 

Επίσης, αν και η παγκόσμια χρήση πετρελαίου έχει διογκωθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή 1,9% – σχεδόν το διπλάσιο από το πρόσφατο ιστορικό μέσο όρο – ο άνθρακας έπεσε κατά 1,8%, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί, ανέφερε η έκθεση. Στις ΗΠΑ, η χρήση άνθρακα μειώθηκε κατά σχεδόν 13%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο άνθρακας αντιπροσώπευε λιγότερο από το 30% της κατανάλωσης ενέργειας, μικρότερο ποσοστό του από αυτό του 2005.

 

Η συνεχιζόμενη αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων καυσίμων βοήθησε επίσης στον περιορισμό των εκπομπών CO2, δήλωσε ο Dale. Η κατανάλωση σε αιολική, ηλιακή ενέργεια και βιοκαύσιμα αυξήθηκε και πάλι κατά 15%, ελαφρώς λιγότερο από τον ετήσιο μέσο όρο 10 ετών, 15,9%. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν σχεδόν το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση.

 

Ο Dale , πάντως, υποστηρίζει ότι το σχιστολιθικό φυσικό αέριο είναι καθοριστικό για τη μετάβαση του κόσμου στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει